Om

INFOFARM

sidan under redigering

gunnar.bergendahl@comhem.se

" Ingen fågel flyger för högt om den flyger med egna vingar. "

Intressen Och Hobbes.

Bostäder.

Om man som jag, förutom bostadsrätten, har ett femrums trähus med en tomt på knappt två tusen kvadratmeter så behöver man kanske inte ha några andra fritidsintressen. Huset behöver alltid underhållas och där har jag gjort så att jag tagit ett ”rum” per år. Förrförra året blev det hallarna och förra året var det storstugan och i år kommer det att bli köket igen. Under förra vintern var någon av mina Blådårar till grannar inne i huset och skar av stigarledningen för vatten i köket.

 

 

Mina grannar skulle nog inte hålla med om att jag lägger ner speciellt mycket tid på min tomt. Det är i huvudsak en naturtomt. Huset köpte jag 1984, först ihop med min mamma men efter att hon försökt att styra och ställa under några år så köpte jag ut henne. Varför skall kvinnor, oavsett typ av relation, se män som renoveringsobjekt?

Dessutom håller jag på och renoverar lägenheten i sta´n och där är hallen klar så när som att jag inte hunnit lacka dörrarna än, köket är klart så när som skafferiet samt runt fönstret och rummet är klart så när som på runt terrassdörrarna. Under sommaren 2010 har jag byggt en ny trappa till terrassen. De nya utemöblerna väntar redan!

 

Böcker

 

Om man kommer in hos mig så slås man nog av att det knappast går att se väggarna i hallarna på grund av alla böcker i bokhyllorna. Dessutom har jag ett arbetsrum och både där och i andra rum har jag stoppat undan böcker. Mitt intresse för att läsa böcker kom sent och det är egentligen egenvård av min dyslexi. Jag insåg att om jag läste två romaner i veckan så håll det nere min dyslexi. Det gick ju inte att hålla på att läsa på det sättet speciellt med den läshastighet som vi dyslektiker har så läsintresset har avklingat något. Dessutom ville jag äga mina böcker men visst äger jag mycket böcker. En mig närstående tjej sa vid något tillfälle att vi kunde bära ut travarna på terrassen och ha dom att sitta på i stället för trädgårdsmöbler. Det är hennes bild.

 

Om du undrar var jag bor så klicka på länken nedan.

http://www.hitta.se/gunnar+bergendahl/stockholm/person/LTj_5OJK7e

Musik

Jag är genuint intresserad av musik. Tre försök att lära mig spela har dessvärre misslyckats så jag får nöja mig med att lyssna till musik. Den musik som jag tycker om är oftast gitarrbaserad och det som jag kallar för genuin rockmusik och gärna komponerad och framförd av äldre gentlemän som i huvudsak är i min egen ålder. Den enda ungdomen i samlingen är nog Bruce Springsteen. Där är min favoritlåt Sherry Darling från LP:n The River och inte för att han som spelar saxofonsolot är i min egen storlek utan för att låten är kanon.

Min favorit som sologitarrist är utan någon som helst tvekan Hank B Marvin och på andra plats kommer nog Eric Clapton. När det gäller kompgitarrist är det heller ingen tvekan utan självklart är det Steve Cropper. På bas har jag två favoriter. Den ena är bättre på gruppspel och heter Donald Dunn och den andra är Claus Voorman. På trummor har jag ingen klar favorit men kanske är det Al Jackson Jr fastän jag borde nog tycka Mick Fleetwood av personliga skäl.

För den som inte känner till dessa musiker så kan jag ge rekommendationer. Om du vill lyssna till Steve och Donald så är det bara att ta ner Blues Brothers från hyllan eller att lyssna till musik på Stax och då helst Booker T Jones och hans Memphis Groop i exempelvis Time Is Tight och då får Ni Al på köpet.

Hank är mest känd för sitt spel i ”Shad`s” men har också gjort massor med studioinspelningar. Bland dem som kanske är den med spridda är ”Evita” och då den vita PL:n med Julie Covington som Evita och Paul Jones som Juan.

Den som vill höra Claus kan ta fram någon om de inspelningar som är post Beatles och där Paul inte är med för då är det ofta Claus som spelar bas. Han är nog mest känd för sin konst men ställer fortfarande upp ibland och spelar på sin bas. Senast jag såg honom var på minneskonserten för George Harrison.

De låtar som, enligt min uppfattning, betydd mest för utvecklingen är Time Is Tight och Apache. TIT markerar övergången från Jazz till det som senare kallades pop. Vidare så bestod gruppen som gjorde den av två svarta och två vita musiker. På den tiden i USA fanns det speciella hotell för vita och svarta så det normala hade varit att de delat på gruppen och tagit in på två olika hotell men inte de valde i stället att bo på samma hotell och valde hotell för vita och svarta varannan kväll. Eftersom de var kända och gjorde valet av hotell med stor självsäkerhet så funkade det. Apache är troligen den mest samplade låten och även den markerar en övergång från den tidigare jazzen. Om du lyssnar på exempelvis Nivram med Shad´s så hör du tydligt hur de ligger i gränslandet till jazzen i sin tidiga produktion. Shad´s var väl den första gruppen som hade sättningen två gitarrer, en basgitarr samt trummor och spelade in originalet av Apache även om den som många tidiga Shad´s låtar är skriven av Lordan.

När det gäller övriga musik favoriter så är min favorit på trumpet Bill Chase, på saxofon Clarens Clemens ( se ovan) samt på Cello Julian ”lillebror” Loyd-Webber även om den senares musik är något väl seriös.

Bill Chase är mest känd som ledare för jazzrockbandet "Chase", vilket hann utge tre album innan han tillsammans med piloterna och tre andra bandmedlemmar omkom i en flygkrasch på väg till en spelning. Bandet hade ett mycket tungt ljud med fyra trumpeter eller flygelhorn som melodiinstrument. Den låt som det gick bäst för på listorna var Get It On men min favorit är nog Handbags And Gladrags

http://en.wikipedia.org/wiki/Bill_Chase

Clarence Clemons har ett mycket tungt saxofonspel och det kan med fördel lyssnas till i Sherry Darling från hans boss´ dubbel-LP The River. http://sv.wikipedia.org/wiki/Clarence_Clemons

öbler

Under några år har jag arbetat med att renovera antika möbler och även gått kurser i detta. Till min mormors föräldrars bröllop på 1880-talet tillverkade det en salongsmöbel som bestod av tvåsitsig soffa, två fåtöljer, matsalsbord samt fyra stolar. Vid min mormors död var dessa i mycket dåligt skick och jag stod inför valet att lära mig att renovera dem eller att använda dem i kaminen. Det har varit lärorikt och numera har jag bara lite småsaker kvar på två av stolarna. Annars är allt OK. Möblerna står i huset i Vätö församling fastlandsdelen.

Om du skulle vilja besöka mitt fritidshus så finns det en övergripande regel. Om du är lika rädd om ditt huvud som jag om mina tillhörigheter så försök inte att avlägsna något från huset eller tomten.

Resor

I genomsnitt genomför jag minst en längre utlandsresa per år. Det är alltid varit till ett varmare klimat och i huvudsak inom Medelhavsområdet. Om jag tröttnar på att föreläsa så kommer jag troligen att tillbringa vintrarna på en varmare ort. Min nuvarande bil är en Skoda Octavia 2006 Ambiente 1,6 MPI ishavsgrön metallic. Alltså en kanonbil.

FN-Bat 41C prispallen i armepistol. Gunnar kom trea och är den yngre av herrarna.

Gold Fish på FN-bat 41C är nog det häftigaste gäng som jag medverkat i. När uttagning till tjänsten var avklarad insåg man att man endast hade pengar till två skyttekompanier mot tre uttagna. Man vägde då varje tjänst i livkompaniet, som jag tillhörde, mot motsvarande tjänst i andra kompaniet. Resultaten blev ett nytt andra kompani, Gold Fish. Det fanns också några som tagit sig in på en räkmacka, men det finns det väl alltid, och det var de som snabbevakuerats från Gaza 1967 som fick ett frikort till ny FN-tjänst.

 

Vår kompanichef var yrkesofficer och till vardags amfibiebataljonchef, hade rakat huvud och som enda beväpning hade han två kastknivar fästa i bältet. Vår infochef blev sedermera chef för utredningsroteln vid länskriminalen i Stockholm. En av skyttegruppcheferna blev sedermera en av Sveriges mest kända livvakter hos RPS/SÄK och sedan chef för spaningsroteln vid Stockholmspolisen. Osv.

 

Detta är nog, frånsett tiden med Gen Bruzelius, Kn Morelius http://www.deckarakademin.se/pagesSE/ledamoter/imor.html, eller tiden direkt underställd Rolf Barkman den period som jag har tillåtits att försöka att göra mitt bästa! Om skyttetävlingen enligt ovan hade skett inom Apoteket så tror jag att alla som ansett sig överordnade hade skjutit före mig och att jag hade delgivits deras resultat för att kunna börja skjuta över tavlan om jag skulle närma mig deras resultat. Ännu troligare är kanske att man krävt att jag skulle skjuta på min chef tavla och hon på min.

FN-Bat 42C, Gunnar finklädd frånsett att han glömt sin ribba. Redan då hade han en medan han idag innehar sju, sic. De finns till beskådande i hallen på Landet tillsamman med diplomet från Nobels fredpris och lite annat från den militära perioden.

Socialt.

Socialt är jag single (oftast), hetro (alltid) samt har, vad jag vet, inga egna barn.

För den som undrar var jag står i ”könsmaktsfrågor” så rekommenderar jag förorden till någon av följande böcker: B-I Puranen Att Vara Kvinna Är Ingen Sjukdom, Britt-Louise Thorberg Vin, Våld Och Lugnande Medel eller Herakvinnor av samma författare. Ett ytterligare exempel finns i Kvinnor Och Läkemedel av Stiftelsen Kvinnoforum 1995 sidorna 35-40.

Det sprids aktivet en bögmyt om mig från i huvudsak personer som själva står utanför normativ sexualitet. Ställ gärna frågan till dem om ett namn på en person som jag skulle ha haft samkönat sex med.

"Bergendahl ?"

 

Jo det är faktiskt rätt att Gunnar är släkt med Elisabeth som varit styrelseordförande i Bergendahlsgruppen, exempelvis City Gross. Gunnar och Elisabeth är sysslingar vilket betyder att Elisabeths farfar Mikael och Gunnars farfar Gustaf var bröder. I den stora syskonskaran fanns också Ivar som blev apotekare och innehavare. Det ord som då användes för köpmän på apotek. Av brödernas föräldrahem i Uddevalla finns idag bara kvar någon sten från husgrunden samt en illa medfaren syrenbuske. Mikael var den som startade och byggde upp, med hjälp av sina söner Sixten och Gösta i nämnd ordning, Bergendahl och Son som sedermera blev Bergendahlsgruppen.

Jo, Henrik som är legitimerad läkare, med dr samt senior överläkare i anestesi vid Karolinska Sjukhuset i Huddinge och dessutom är legitimerad sjukskötare är Gunnars yngre bror.

Henrik och Birgitta har två gemensamma barn Olle och Anna. Anna Bergendahl är den kända sångerskan och kompositören.